DOĞUM BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Yeni doğan çocuklar nufus müdürlüklerine bildirilmelidir. Bu yasal bir yükümlülüktür. Bu görev anne, baba, vasi ve kayyım gibi kişiler tarafından yerine getirilebilir.

Doğum olaylarına ilişkin beyanlar nüfus memurları tarafından doğum tutanaklarına geçirilir. Bildirim; veli (ana, baba), vasi, kayyım, bunların bulunmaması durumunda, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından, doğumu gösteren resmi belgeye dayanarak yapılabileceği gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir.

Doğum Bildirim Yükümlülüğü

Bildirim; veli (ana, baba), vasi, kayyım, bunların bulunmaması durumunda ise, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılabilir.

Doğumevlerinde, hastanelerde, ceza ve tevkif evlerinde, vapur, tren, uçak gibi genel yolcu taşıtlarında olan doğumların yazdırılması ödevi de yukarıda belirtilen kişilere aittir.

15 yaşını dolduran küçük kendi isteği ve velisinin rızası ile mahkemece ergin kılındığı takdirde kendisi, ergin kılınmadığı takdirde atanacak kayyım tarafından çocuğun bildirimi yapılır. Ancak; annenin ergin olmaması ve çocuğun da kanuni süresi içinde bildirilmemiş olması durumunda, çocuğu yanında bulunduran yakınları veya köy ya da mahalle muhtarı annenin
kızlık hanesine tescil edilmek üzere bildirimde bulunur.

Resmi vekiller, çocuğun adının da belirtildiği özel vekillik belgesi ibraz etmek suretiyle, müvekkilleri adına bildirimde bulunabilirler.

Yetiştirme yurtları, bakımevleri ve benzeri yerlerin sorumluları, buralarda bulunanların aile reisleri ve kişiler yanlarında çalıştırdıkları ya da barındırdıkları küçük veya erginlerden aile kütüklerine kayıtlı olmayanların tescillerini sağlamak için ilçe nüfus müdürlüklerine beyanda bulunmak ve gerekli işlemleri yapmakla görevlidirler.

İlçe nüfus müdürlükleri, aile kütüklerine tescil edilmemiş bir yaşından büyük çocukların varlığını haber aldıkları takdirde, çocukların ana, baba veya vasilerini, bunların bulunmaması durumunda, ikinci dereceye kadar hısımlarını veya çocukları yanlarında bulunduranları ya da muhtarları doğum bildiriminde bulunmak üzere beyana davet etmeye yetkilidirler.

» Bu kategorideki diğer alakalı konular

Doğum Bildirim Zorunluluğu ve Süresi
Doğum Bildirim Şekli
Doğum Bildirim Yükümlülüğü
Doğum Tutanaklarının Düzenlenmesi
Doğumun Aile Kütüğüne Tescili
Bildirilen Çocukların Vatandaşlığı
Yurt Dışındaki Doğumlar
Evlilik Dışı Doğumların Nüfusa Kaydı

Kategori: Doğum / Doğum bildirim yükümlülüğü