HAMİLELİKTE BESLENME PROGRAMI

Hamilelikte uyğulayabilceğiniz beslenme programı olarak aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz. Hamilelikte bebeğin sağlığı annenin beslenmesi ile de alakalıdır.

Gebelik boyunca besin piramidinin alt iki basamağındaki yiyecekler ağırlıklı olarak tüketilmelidir.

Hamilelik döneminde çok gerekli olan:

Folik Asid: Bakla, yeşil lifli sebzeler, karnıbahar, brokoli ve taneli tahıllarda bulunur.

C Vitamini: Meyveler (özellikle turunçgiller), domates,maydanoz, biber,taze soğan ve yeşil sebzelerde bulunur.

B6Vitamini: Patates, muz ve bütün tahıllarda bulunur.

Beta Karoten: Koyu yeşil ve koyu sarı sebzelerde bol miktarlarda bulunur.

Protein: Kırmızı et protein haricinde fazla miktarda yağ da ihtiva ettiğinden fazla kilolara sebep olabilir. Bu yüzden tavuk,hindi ve balık gibi beyaz et veya protein ihtiva eden sebzeler daha ağırlıkta tercih edilmelidir. Anne adaylarında protein tüketiminin az olması durumunda de bacak ve göz kapaklarında şişme gibi belirtiler ortaya çıkar.Gebelikte normalin üzerinde alınan proteinin yanlış bir inanışa göre faydalı değil, tam tersine zararlı bile olabileceği bildirilmektedir.

Demir: Gebelikte geçici kansızlık olarak adlandırabileceğimiz bir durum meydana gelebilir. Demir ihtiva eden gıdalar ve demir hapları ile bu kansızlık giderilebilir.Demir miktarı yüksek olan gıdalar, kırmızı et, tavuk, balık, kepekli ekmek veya vitaminle zenginleştirilmiş ekmek ve tahıl (pirinç, mısır, buğday) ürünleridir.

Kalsiyum: Günlük bir bardak süt gerekli olan ihtiyacı karşılarken, süt içmesi bazı sebeplerden dolayı sakıncalı olan veya içemeyen gebeler ise peynir, yoğurt , soya ile yapılan yiyecekler ve posalı yeşil sebzelerden kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir.

Lifli yiyecekler: Lifli yiyecekler,sindirimi kolaylaştırır, bazı kanserlerin oluşumunu önler, kan şekeri ve kolesterol düzeylerini dengeler. Lifler genellikle , bütün tahıllar, taze meyve ve sebzede, kurufasulye, bakla(kuru baklagilleri önce yıkayıp, ıslattıktan sonra pişirin) , yulaf, arpa , patates, elma ve armutta bolca bulunur.

KAÇININ:

Sodyum: Çoğu kişilerde tüketilen aşırı tuz hipertansiyona sebep olmaktadır.Hamile kalmak isteyen kadınlarda hipertansiyonun oluşması hamilelik esnasındaki riskleri arttırır.Konserve türü yiyecekler ve koruyucu madde ile hazırlanan gıdalar yüksek miktarda tuz ihtiva ettiğinden bu gıdaları tüketirken bu akıldan çıkarılmamalıdır.

Şeker, yağ

Kolestrol: Hayvansal gıdaların çok fazla tüketilmesi kan kolesterol düzeylerini arttıracaktır. Özellikle yumurta sarısı, karaciğer ve diğer sakatatlardan kaçınılmalıdır.

Hamilelikte beslenme programı
Emziklilik Döneminde Beslenme programı

» Ana- Çocuk Sağlığı

Bebek Sağlığı
Hastaneler
Doğum Öncesi ve Sonrası Sağlık
Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme
Bebeklerde Beslenme
Aşı Takvimi

Kategori: Doğum / Doğum öncesi ve sonrası sağlık / Hamilelik döneminde beslenme / Hamilelikte beslenme programı