DOĞUM İZNİ HESAPLAMA

Doğum izni hesaplama ve süresi ne kadardır? sorusunun yanıtına bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Doğum izni ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları yer almaktadır.

Bir anne adayının doğum izni ne zaman başlar?

Hamile bir kadının doğum izni, iş kanununun 74. maddesine göre doğumdan 8 hafta önceye tekabül eder. Bu da 32. haftaya rastlar. Ancak anne adayının gebeliği normal gidiyorsa, isterse gebeliğinin 37. haftasında doğum öncesi izni alabilir ve 32. haftadan 37. haftaya kadar olan zamanı doğum sonrasına aktarabilir.

Doğum izni kaç gün? Hamilelik döneminde ve doğum sonrasında izin süresi ne kadardır?

Hamile bir kadının doğum izin süresi doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. Yukarda da değindiğimiz gibi anne adayının, sağlık durumu iyiyse ve doktor onay veriyorsa istediği takdirde doğumdan üç hafta öncesine kadar çalışılabilir. Çalışılan bu süreler doğum sonrası izne eklenir. İstenirse bu süreler sonunda işçi 6 aylık ücretsiz izin kullanabilir ve bu süre yıllık izin sürelerini etkilemez.

Çoğul gebeliklerde süre daha uzun mudur?

Böyle bir durumda doğumdan önceki 8 haftalık süreye iki hafta ilave edilir. Böylece doğum öncesi izin süresi 10 hafta olur.

Bir anne adayı tüm iznini doğum sonrası kullanma hakkına sahip midir?

Hayır, ancak doğumdan üç hafta öncesine kadar çalışabilir ve bu süre doğum sonrası süreye eklenerek kullanılabilir.

SSK’lı, Bağ-kur’lu ve Emekli Sandığı mensubu gebelerin gerekli izni alması için uygulaması gereken yol nedir?

Çalıştığınız firmanın hangi sigorta müdürlüğüne bağlı olduğunu, firmanızın muhasebe bölümünden öğrenmelisiniz. Size işlem yapabilmeleri için firmanızın adresine göre doğru kuruma gitmeniz gerekir.

Öncelikle doktorunuzdan beklenen doğum tarihini öğrenin. Bu tarihten en fazla 8 hafta öncesini hesaplayarak randevu almanız gereken günü belirleyin. Buna göre doktorunuzdan randevu alın ve işyerinizden aldığınız vizite kağıdı ve sağlık karnenizle sigorta hastanesine gidin. Doğum tarihi konusunda hem fikir sahibi olduktan sonra doktorunuz gerekli olan izin belgenizi size verecektir. Doğum izniniz bu belgenin verildiği tarihte başlar.

Unutmayın ki doktor raporu almadığınız halde doğum öncesi izin hakkınızı hukuki olarak kaybetmektesiniz. Dolayısıyla doktorunuzdan bu belgeyi alın ve saklayın, çünkü doğum ücretinizi almak için bu belgeye ihtiyacınız vardır.

Erkekler için doğum izni süresi

Eşi doğum yapan erkek memurlara 3 günlük mazeret izni verilir.

» Bu kategorideki diğer alakalı konular

Doğum İzni
Süt İzni
Doğum İzni Hesaplama

Kategori: Doğum / Doğum İzni / Doğum İzni Hesaplama