BEBEKLERDE ATEŞ DÜŞÜRME

Bebeklerde ateş ve ateş dürüşme konusunda ayrıntılı bilgiler ve ne yapılması gerektiğini içeren konular içermektedir.

Çocukluk çağındaki ateşin en sık nedeni enfeksiyonlardır.Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları yanında özellikle küçük bebeklerde ciddi bakteriyel enfeksiyonlar ateşe neden olabilir. Bunun haricinde romatizmal hastalıklar, apandisit, ilaçlar, sıcak çarpması ve kanser hastalıkları ateşe neden olabilir.

Bebeğinizin ateşi olduğunu fark ettiğinizde kesinlikle hemen bir dijital termometre ile koltuk altından ölçün. Eğer 38 derece olduysa kesinlikle hemen doktorunuza başvurun. Eğer bebeğiniz 6 ayın üstündeyse ateşi 37.4 ile 38 derece arasındaysa antipiretik (ateş düşürücü ilaç) vererek ateşini 1-2 saat evde takip edebilirsiniz. Ancak hasta görünüyorsa ve diğer hastalık belirtileri varsa kesinlikle hemen doktorunuza başvurmalısınız. Evde kesinlikle ateş düşürücü fitil veya şurup bulundurmalısınız.

Bu iki ilacı içeren preperatlar haricinde ateşi daha hızlı düşürdüğü söylenen hiç bir damla veya şurup kullanmayın. Aspirini de kesinlikle kullanmayın. Ateşi hızlı düşüren diğer bazı ilaçların ve aspirinin tehlikeli yan etkileri olabilir ve beğinize zarar verebilir. Unutmayın, ateş düşürücü ilaçlar hastalığın gidişatında herhangi bir değişiklik yapmaz ve iyileştirmez. Sadece çocuğunuza ateşi düştüğü ve ağrısı azaldığı için geçiçi bir iyilik hissi verir. Ancak şiddetli enfeksiyonda ilacın etkisi geçince ateş yeniden çıkacaktır.

Yüksek ateşte, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanmayın.
Ateşi 39 derecenin üzerinde olan çocuk, huzursuzdur. Bu çocuklar kesinlikle doktor kontrolüne götürülmelidir. Bu derece yüksek ateşte doktora götürmeden hemen önce evde paracetamol verip ılık duş aldırabilirsiniz. Böylece çocuğun ateşi 1-2 saat içinde düşecek ve rahatlayacaktır. Çocuğunuz ateşli iken doktora danışmadan antipiretik haricinde başka hiçbir ilaca başlamayın. Antibiyotik kullanımına kesinlikle çocuk doktorunuz önermeden başlamayın. Her ateşte antibiyotik kullanılması gerekmez. Çünkü çocuklarda ateşin en sık nedeni viral enfeksiyonlardır ve gerekli olmayan antibiyotik kullanıldığında çocuğunuza yarar değil zarar verebilirsiniz.

Bebeklerde Ateş Nedenleri
Bebeklerde Ateş Nereden Ölçülür?
Bebeklerde Ateş Düşürme
Basit Ateşli Havale Nedir?
Havale Çocuğa Zarar verir mi?

» Ana- Çocuk Sağlığı

Anne Sütü ve Emzirme
Çocukların Uğrayabileceği Potansiyel Ev Kazaları
Bebeklerin Gün İçinde Uyku Süreleri
Bebeği Nasıl Uyutmalı?
Bebeklerde Ateş
Bebeklerde Uyku Düzensizliği
Hastaneler
Doğum Öncesi ve Sonrası Sağlık
Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme
Bebeklerde Beslenme
Aşı Takvimi

Kategori: Doğum / Doğum öncesi ve sonrası sağlık / Bebek Sağlığı / Bebeklerde Ateş / Bebeklerde Ateş düşürme